Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin anayasal düzeninin korunmasında önemli bir role sahiptir. Anayasa Mahkemesi'nin görevi, anayasa ihlallerini tespit etmek ve buna göre karar vermekle birlikte, aynı zamanda anayasanın yorumlanması ve yasaların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi de Anayasa Mahkemesi'nin sorumluluğundadır.
Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Özellikle son yıllarda siyasi gelişmeler ve toplumsal olaylar, Anayasa Mahkemesi'nin karar alması gereken daha fazla davaya neden olmuştur. 2016 yılında yaşanan darbe girişimi sonrası, Anayasa Mahkemesi'ne çok sayıda başvuru yapılmıştır. Bu başvuruların çoğu, darbe sonrası uygulamaların anayasaya aykırı olduğuna ilişkindir. Bu durum, Anayasa Mahkemesi'nin iş yükünü önemli ölçüde arttırmıştır.
Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü sadece siyasi olaylardan kaynaklanmamaktadır. Anayasa Mahkemesi, aynı zamanda vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını sağlamak için de önemli bir rol oynamaktadır. Vatandaşların, haklarının ihlal edildiğini düşündükleri durumlarda Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak adalet arayışında bulunmaları mümkündür. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü, vatandaşların haklarının korunması açısından da son derece önemlidir.
2022 yılı itibariyle Anayasa Mahkemesi’ne 109.779 adet bireysel başvuru yapılmıştır. Bununla birlikte 73.036 adet başvuru ise sonuçlandırılmıştır. Bu sayılar her geçen gün artmakta ve bu iş yükü altında Anayasa Mahkemesi mücadele etmektedir. Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü, son yıllarda artmasına rağmen, mahkemenin yapısı ve çalışma yöntemleri değiştirilerek iş yükünün daha etkin bir şekilde yönetilmesi çabalanmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin etkin bir şekilde çalışabilmesi için izlenen yolun; daha fazla personel ve kaynak sağlanması olduğu düşünülmektedir ancak bunun yerine insan hakları ve hukukun yaygınlaştırılması daha köklü ve kesin bir çözüm olacaktır.