Özel Okul Ücretlerindeki Fahiş Zamlara İlişkin Güncel Durum

Özel Okul Ücretlerindeki Fahiş Zamlara İlişkin Güncel Durum

%65’LİK ARTIŞ SINIRI

Antalya'da bir veli, özel bir okulun yüzde 65'lik ücret artış sınırını aşan talebini Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı ve mahkeme velinin lehine karar verdi. Böylece mahkeme, fahiş zamları kabul etmeyen velilerin yüzde 65 oranında artışı ekleyerek ödemeyi yapmaları durumunda çocuklarının kaydının ihtiyati tedbir kararı alınarak yenileneceğine hükmetti. Özellikle bazı özel okullar Millî Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yüzde 65 oranında artış sınırını aşarak yüzde 100, hatta yüzde 200 gibi fahiş zamlar uygulamıştır.

EK HİZMETLERLE İLGİLİ ARTIŞ

Ayrıca, özel öğretim kurumları yönetmeliğinin açık bir şekilde ek hizmetlerle ilgili artış sınırlaması da bulunmaktadır. Ancak birçok özel okul bu sınırlamayı da göz ardı etmiş örneğin yemek fiyatlarında yüksek zamlar yapmıştır. Velilerin, bu gibi hizmetleri istemediklerini okula yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Okulların bu bedelleri tahsil etmesi durumunda, velilerin 10 yıl içinde dava açarak geri talepte bulunabilmesi mümkündür. Öğrenci velilerinin, bu hakları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tarafından korunmaktadır.

FARKLI KALEMLERDE KÖTÜ NİYETLİ FAHİŞ ZAMLAR

Veliler, öğrencilere okul tarafından anlaşmalı bir yerden temin edilen kıyafet ve kırtasiye gibi ek hizmetler için yüzde 100'ün üzerinde zamlar yapıldığını ifade etmektedir. Ancak bu gibi hizmetler zorunlu olup özel okullar tarafından alternatif bir seçenek sunulmamıştır. Dolayısıyla bazı özel okullar MEB tarafından belirlenen sınırlamaları delmek için farklı kalemlerde fahiş zamlar yaparak düzenlemeyi kötü niyetli bir şekilde aşmaya çalışmaktadır. Ancak hukukçuların desteği ile bu ödemelerin de geri alınabilmesi çoğu zaman mümkündür.


Yorum Yaz