Savunma hakkı, adil yargılanma hakkının en temel ilkelerinden biridir. Kişiler bu haklarını ya doğrudan kendi savunmalarını yaparak ya da avukatlar aracılığıyla kullanırlar. Ayrıca bu kişiler kendi seçtikleri ya da barolarca onlara atanan bir avukatın yardımını alma hakkına sahiptirler.
Bu kadar önemli olan savunma hakkı kullanırken de, avukatlar mesleklerinin onur ve haysiyetlerini koruyacak şekilde davranmalıdırlar.
1136 sayılı Avukatlık Kanununun 34. maddesinde;
“Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan bir dava da, sanık avukatının yaptığı savunmalarda, olay sırasında ölen kişi için kullandığı tartışmalı ifadeler nedeniyle hakkında hakaret, kişinin hatırasına hakaret suçlarından 10 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldığı, Mahkeme, avukat hakkında ‘kişinin hatırasına hakaret’ suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdiği, gerekçe kısmında ise, “avukat olan sanığın eylemini duruşma sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle aynı zamanda vekâlet yetkisini kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirmiş olması nedeniyle TCK’nın 53/5 maddesi uyarınca cezanın infazından sonra işlemek üzere takdiren 1 yıl süre ile bu vekâlet yetkisinin kullanılmasının yasaklanmasına” yönelik karar vermiştir.